07-06-2024

Wie voorbij het Schouwburgplein wandelt, kan er niet omheen: de werken aan de Schouwburg zijn gestart en het nieuwe cultuurseizoen is gelanceerd. De sprekende werfomheining verraadt het al: hier groeit verbeelding. De afbraakwerken zijn volop aan de gang en bouwbedrijf Furnibo en WIT Architecten zijn in de weer om de eerste fase van de werkzaamheden met zorg en aandacht uit te voeren.

"Toen ik als cultuurschepen begon in 2019 was het de bedoeling om fase 1 van het masterplan Schouwburg uit te voeren. Dankzij extra Vlaamse middelen konden we het volledige masterplan in gang steken deze legislatuur. Ondanks wat vertraging zijn de werken nu eindelijk begonnen. Over twee jaar herrijst de Schouwburg hier in alle glorie van weleer. Blikvangers worden de nieuwe theaterzaal die het huidige Arenatheater vervangt en het gloednieuwe cultuurcafé dat het kloppend hart van de site wordt. Het ganse gebouw zal uitblinken op vlak van toegankelijkheid en ook de loges en personeelsruimtes worden stevig onder handen genomen."

- Axel Ronse, schepen van cultuur

Het ontwerp en de renovatie, onder leiding van WIT Architecten en bouwbedrijf Furnibo, omvat een harmonieuze samensmelting van verleden en heden. In een eerste stap wordt teruggegaan naar de oorspronkelijke toestand van de Schouwburg uit 1920. Hierbij worden de bijgebouwen links en rechts afgebroken, die dateren uit latere periodes. Concreet gaat het over de conciërgerie, de foyer, het arenatheater en een woning met kantoren. Deze ingreep herstelt de historische charme van de Schouwburg en creëert tegelijk de ruimte voor moderne aanpassingen om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Afbraakwerken gestart

De afbraak is intussen in gang gezet: aan de ‘coté cour’ (kant Doorniksestraat) is de conciërgerie al afgebroken. Er wordt volop voorbereid om het uitgraven van de kelder op een veilige en efficiënte manier te laten verlopen. Nu de torenkraan geïnstalleerd is, wordt eerstdaags ook de ‘coté jardin’ gesloopt (kant Arenatheater en foyer). Zo worden de oude zijgevels van de Schouwburg terug aan twee kanten ontbloot, zoals net na de opening in 1920.  

Op naar de volgende 100 jaar

Na deze sloop komt aan beide zijden straks een nieuwe uitrusting die de Schouwburg klaar maakt voor de volgende 100 jaar. Aan de kant ‘coté cour’ komen nieuwe ruimtes voor personeel en artiesten. Aan de kant ‘coté jardin’ komt een uitdagende nieuwbouw met een stapeling van publieksruimtes: een groot cultuurcafé, daarboven een foyer en daarop de nieuwe theaterzaal voor 200 personen. Aan de Hazelaarsstraat komt het ‘koetshuis’: een nieuw logistiek volume voor leveringen, decorberging en loges. Vanuit de nieuwe publieke ruimtes (onthaal, café, foyer …) blijven de oorspronkelijke muren zichtbaar om zo de sporen van voorbije verbouwingen zichtbaar te maken. Aan de voorkant van het imposante gebouw zijn nu ook gevelschoringen geplaatst om de historische voorgevel netjes rechtop te houden en zo de maximale stabiliteit te garanderen tijdens de werkzaamheden.

Hergebruik van materialen

De afbraakwerken gebeuren selectief: kwalitatieve herbruikbare materialen uit de sloop worden ingezet in het nieuwe gebouw. Zo werd er voor gekozen om de imposante blauwsteen tegels (of dallen) van 1.2 op 1.2 meter uit de vroegere exporuimte aan de Hazelaarsstraat te verwijderen en zorgvuldig te stockeren om binnenkort te hergebruiken in een dakterras met openluchttheater boven op het nieuwbouwgedeelte.

Als laatste afbraakfase zal later dit jaar de parterrevloer in de grote zaal uitgebroken worden om nadien als beweegbare vloer te herrijzen, zoals het 100 jaar geleden was. Zo zal de grote theaterzaal transformeren tot een multi-inzetbare ruimte met vlakke vloer. 

Nieuw seizoen ’24-’25 gelanceerd

De werken zullen twee jaar in beslag nemen, waardoor het programma van Schouwburg Kortrijk tijdelijk doorgaat op andere plaatsen in de stad en daarbuiten. Enkele verrassende locaties, zoals de tuin van het Fatimaklooster in Heule en de Bolwerksite brengen variatie.

Het team van Schouwburg zat niet stil en lanceert het nieuwe cultuurseizoen met een fris aanbod vol opkomende makers en gevestigde namen met fascinerende, ontwapenende performances. In het nieuwe Schouwburgmagazine ontdek je het rijke gamma aan de hand van verhalen, interviews, kijkjes achter de schermen en keuzes van onze bezoekers, die je gidsen doorheen het superdivers aanbod aan performances. Wie graag tickets wil kan dat vanaf zaterdag 8 juni om 10 uur online en aan de balie van Ticketservice in Muziekcentrum TRACK van 10 uur tot 13 uur.

CUBO blijft de beste optie

Wie graag eindeloos combineert in het aanbod van Schouwburg Kortrijk, krijgt met een CUBO-abonnement voor slechts 20 euro per maand onbeperkt toegang tot de podiumvoorstellingen en film georganiseerd door Schouwburg en kunstencentrum Buda/ Budascoop. Ook voorstellingen en concerten binnen heel wat festivals en projecten zoals het NEXT-festival, Spinrag, Jazz Cats, Festival Kortrijk, Almost Summer, Blender en Fatima zitten in het aanbod.

BLENDER: zomerse concertreeks in Bolwerk

Wie houdt van een eclectisch programma is bij ‘Blender’ aan het juiste adres: de nieuwe zomerse concertreeks in Bolwerk georganiseerd door Schouwburg Kortrijk en Wilde Westen. De line-up is een heerlijke muzikale blend van pop, klassiek, hiphop, punk en elektronische muziek. Hou je klaar voor namen als Jasper Steverlinck, Leblanco, Martha Da’ro, Stikstof, Kapitein Winokio, Intergalactic Lovers en meer. 

Van 20 juni tot en met 7 juli wordt Bolwerk de perfecte outdoor venue in een groene omgeving, met een goedgevulde bar, lokale foodtruck en vooral een reeks artiesten om ‘u’ tegen te zeggen.  

Meer info

Info en tickets: blenderconcerts.be

Het volledige aanbod van seizoen ’24-’25 vind je op: schouwburgkortrijk.be

Meer informatie en updates over de werkzaamheden vind je op de website en sociale mediakanalen van Schouwburg Kortrijk.