16-03-2023

Je hebt het misschien al gehoord dat onze stad in 2030 Culturele Hoofdstad van Europa wil worden. Wij spraken met de twee enthousiastelingen die Kortrijk in poleposition moeten brengen om straks die erkenning binnen te halen.

Ze zijn nieuw, Tom Hillewaere en Jolle Desloover, onze twee gangmakers. Alhoewel, zo nieuw nu ook weer niet, want beide heren kennen de stad maar al te goed. Tom was tot voor enkele jaren actief bij de Kortrijkse sportdienst en Jolle ken je misschien als coördinator van Muziekcentrum Track.

Oog voor creatief talent
"Ik draai al jaren mee in de Kortrijkse muziekscène en heb artiesten zien opkomen en doorgroeien. Maar ik wil de stad ook helpen voorbereiden voor de toekomst. Voor mij is DURF2030 dé aangewezen manier om nieuw creatief talent op te sporen en extra kansen te geven", vertelt Jolle.

"Ik werk al een tijdje voor LAGO dat onder andere het zwembad op Kortrijk Weide uitbaat. Maar vorige zomer organiseerde ik de spektakelmusical 1302 langs de verlaagde Leieboorden. Daar merkte ik dat iedereen die een steentje bijgedragen had, heel trots reageerde. Zo van: waauw, wij kunnen dit... Toen ben ik erin beginnen te geloven: ja, we kunnen Culturele Hoofdstad worden", aldus Tom.

Geen elitair prestigeproject
Sommige stellen zich de vraag of dat label van Culturele Hoofdstad geen onnodig elitair prestigeproject is, maar dat spreken de heren tegen. "Onlangs haalde Knack nog terecht aan dat het label Culturele Hoofdstad geen schoonheidswedstrijd is van grote steden. Wie kijkt naar de dragers van de titel in 2023, moet hen gelijk geven. Veszprem (Hongarije), Timisoara (Roemenië) en Elefsina (Griekenland) kan je toch moeilijk megasteden noemen? Voor mij was dit hét bewijs dat het label geloofwaardig is en echt kijkt naar de vibe van een stad", zegt Tom.

Die vibe is er zeker en vast volgens Jolle: "Niemand kan ontkennen dat er de afgelopen jaren heel veel fantastische projecten ontstaan zijn. Denk maar aan wat er bij organisaties als Bolwerk, Theater Antigone, Muziekcentrum Track en zoveel anderen aan het bewegen is. De uitdaging bestaat er nu in om dat verhaal open te trekken naar alle Kortrijkzanen. Dat is voor mij waar het om draait: met iedereen die van cultuur houdt - jong of oud, gevestigde waarde of nieuw talent - werken rond eenzelfde thema.

Er zijn de afgelopen jaren heel veel fantastische projecten ontstaan.

Mentaal welzijn
"We wonen in een regio die altijd wil 'deure doen', waardoor we vaak niet echt weten hoe het echt met de ander gaat, met alle gevolgen vandien. Daar willen we iets aan doen met onze kandidatuur als Culturele Hoofdstad. Niet alleen met de cultuurpartners, maar ook met welzijnsorganisaties en ondernemers willen we kijken hoe we er kunnen voor zorgen dat elke Kortrijkzaan zich goed in zijn vel voelt."

Kortrijk durft al jaren
Tom en Jolle zien hun eigen rol vooral als motor en verbinder: "Ik kom nog elke dag cultuurspelers tegen die ik niet of onvoldoende ken. Ik wil verder de culturele rijkdom van onze stad ontdekken, ze met elkaar in contact brengen en mooie dingen laten ontstaan", zo zegt Tom. "Het is belangrijk dat het project Culturele Hoofdstad een gezicht krijgt, dat we aanspreekbaar worden voor de mensen", vult Jolle aan. "En dat we verder kunnen gaan met nieuwe experimenten in onze stad, want vergis je niet: Kortrijk heeft al een heel rijke traditie van durven. Denk maar aan Kortrijk Congé van zoveel jaar geleden of aan Réveil. Er zit meer durf in de Kortrijkzaan dan dat die zelf beseft. En dat willen we naar buiten brengen."

Kortrijk heeft al een heel rijke traditie van durven

Zullen Tom en Jolle ontgoocheld zijn mocht onze stad in 2030 dan toch geen Culturele Hoofdstad worden? "Natuurlijk", besluit Tom, "Hoewel de overwinning natuurlijk niet alles is, moeten we er alles voor doen. We willen gewoon Europese Culturele Hoofdstad worden! Want Kortrijk verdient die erkenning. Laat ons er dus maar samen voor strijden."


De weg naar Culturele Hoofdstad van Europa 2030

  • Deze zomer komt de oproep naar Belgische steden om zich kandidaat te stellen. Kortrijk gaat er alleszins voor.
  • Nu al wil de stad met DURF2030 mensen bij elkaar brengen om uitdagingen creatief aan te pakken.

www.durf2030.eu