04-05-2023

Nieuwe stap richting opening Abby

Na intensieve graafwerken start de bouw van het Kortrijkse museum voor beeldende kunst

Op de site van de voormalige Groeningeabdij in Kortrijk verrijst een vernieuwend, laagdrempelig en hoogwaardig museum voor beeldende kunst. Abby wordt een speels en eigenzinnig museum dat een stevige dosis pep toedient aan het museale landschap in Vlaanderen.

Abby Beeld

Een gevarieerd tentoonstellingsprogramma zal onderdak bieden aan de stedelijke kunstcollectie en aan topkunst uit binnen- en buitenland, uit museale en private collecties. Met een innovatieve Stadsliving biedt Abby een creatieve broedplaats aan een breed en divers netwerk van partners, organisaties en gemeenschappen. Met haar vernieuwende werkwijze en programmatie plaatst Abby zich recht in het brandpunt van actuele maatschappelijke en museale evoluties. Het museum onderzoekt niet enkel de universele en immer actuele vraag wie we zijn, maar ook wat een museum is, een stad, een gemeenschap. 

Na de sloopwerken, het archeologisch onderzoek en het uitgraven van de acht meter diepe ondergrondse zalen, gaat de bouw van Abby weldra officieel van start met het storten van de eerste vloerplaat. Vandaag wordt daartoe letterlijk de vloer geëffend in aanwezigheid van minister-president Jan Jambon en schepen van Cultuur Axel Ronse. De komende maanden wordt gebouwd aan twee state-of-the-art tentoonstellingszalen op klimaatklasse A. Eind augustus zullen de werken zich weer bovengronds verplaatsen: na het afdekken van de ondergrondse ruimtes volgt dan de ruwbouwfase van het nieuw op te trekken paviljoen. 

"De werf draait op volle toeren. Het is werkelijk indrukwekkend hoe we op deze historische site een museum aan het bouwen zijn dat ons prachtig onroerend erfgoed zal met een nieuw paviljoen en tentoonstellingszalen die in staat zullen zijn om beeldende kunst te herbergen in de juiste klimatologische omstandigheden. Dit wordt een pareltje. Zonder steun van Vlaanderen was dit project niet mogelijk geweest en ik ben dan ook blij vandaag de minister-president hier te mogen rondleiden op de werf en alvast te tonen welke culturele hotspot Vlaanderen er binnenkort bij heeft."

- Axel Ronse, schepen van cultuur

Het ontwerp van de toparchitecten Barozzi-Veiga + TAB Architecten herwerkt de historische abdijsite tot een tijdloze architecturale parel die het erfgoed centraal zet en als een magneet voor de stad en bezoekers van ver daarbuiten zal functioneren. Tijdens Open Wervendag, op zondag 7 mei, kan je de werf van Abby vrij komen bezichtigen tussen 10u en 17u. De twee ondergrondse tentoonstellingsruimtes worden er opgetrokken uit acht meter hoge betonnen wanden, waarbij de 19e-eeuwse kapel op spectaculaire wijze wordt 'gelift' om een ondergrondse verbinding te creëren. Ook de inmiddels gestripte 16e-eeuwse kapel en het Dormitorium kunnen worden bezocht.

In het najaar van 2024 wordt de lancering van Abby gevierd met een bruisende openingsparade, een eerste grote expo, tal van publieksactiviteiten en een hoogst verrassende collectiepresentatie in de nieuwe Stadsliving.