05-03-2024

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad  af met Kortrijk als één van de kandidaten. Culturele hoofdstad worden, doe je niet alleen, maar samen met inwoners, studenten, professionele cultuurorganisaties, de vele jeugdorganisaties en het rijke verenigingsleven uit onze stad en regio.

Een culturele hoofdstad moet buiten de box denken en durven, dus lanceerde Kortrijk een oproep naar verenigingen om projecten in te dienen die zich buiten hun comfortzone bevonden en een voorzet naar 2030 kunnen betekenen. 15 ideeën werden in samenspraak met het verenigingsplatform gescreend op durf, vernieuwing en haalbaarheid. 7 van hen worden nu geselecteerd om met hun idee aan de slag te gaan. De verenigingen krijgen hiervoor  €20.000 steun.  

Gidsbeurten op hun kop, een fotografische beleving van een theatervoorstelling, een zoektocht naar muzikale achtergronden van nieuwkomers... Het is slechts een greep uit de geselecteerde ideeën waar verenigingen de komende maanden mee aan de slag willen gaan. Allemaal daagden ze zichzelf uit en krijgen nu de kans om die uit te werken.

"Als stad kunnen we maximaal faciliteren in de hardware zoals musea, tentoonstellingen, verschillende locaties en diverse platformen om culturele ontwikkeling te stimuleren en ons erfgoed over te dragen. Maar het kloppend hart en de zuurstof van onze stad zit bij de lokale verenigingen. Daar zit de software die onze hardware doet draaien. Door hen uit te dagen om buiten de comfortzone te treden kregen we deze fantastische engagementen binnen die één voor één verrijkend en versterkend kunnen werken voor onze stad en alle betrokken partijen. Door deze lokale initiatieven en de betrokkenheid van de verenigingen maken wij nu al het verschil als stad in onze race naar de titel van Culturele Hoofdstad van Europa."

- Axel Ronse, schepen van Cultuur 

Lees hier meer over de geselecteerde ideeën.

Het komende jaar viert Kortrijk zijn kandidaatstelling op meerdere manieren. Tijdens Sinksen palmt Kortrijk2030 samen met heel wat culturele spelers de Leieboorden in en in het najaar hacken onze jeugdorganisaties en hun jonge talenten een dag een Kortrijks gebouw. Samen richting Kortrijk2030!